Fizicka i nefizicka dimenzija postojanja

                                                 9

Verovanje u postojanje duhovne ili nefizičke dimenzije prisutno je skoro u svim različitim kulturama i tradicijama. To je samo po sebi vredno paznje, posto se time ukazuje na univerzalnost te ideje, kao i njenu duboku ukorenjenost u svesti ljudi. Mada se takva ideja ne moze potvrditi, ona se takodje ne moze ni opovrgnuti. Zato je njeno brzopleto i samouvereno odbacivanje dosta arogantno. Svakako da je mnogo fleksibilnije i ispravnije imati otvoren stav prema necem sto ne znamo, nego to kategorički poricati bez ikakvih uverljivih i solidnih dokaza.

Kako mi sa sigurnošću možemo znati da sve ovo što uočavamo i nazivamo fizičko postojanje ne daje samo privid jedinog mogućeg postojanja? Da se ono ne nalazi u sastavu nečeg mnogo kompleksnijeg i sveobuhvatnijeg? U tom slucaju, otkrivajuci samo fizicke zakonitosti, mi dobijamo uvid u deo a, ne u celinu. Shodno tome i nase razumevanje univerzuma i postojanja je uvek delimicno a, ne potpuno. Zar se to stalno u praksi i ne potvrdjuje?

Mada nasa inteligencija ima kapacitet stalnog razvoja, njen razvoj, ipak, podleze odredjenim zakonitostima ili ogranicenjima. I kao što zivotinje, s njihovom inteligencijom, nisu u stanju da razumeju Pitagorinu teoremu, mozda i mi, isto tako, nismo u stanju da shvatimo visu inteligenciju univerzuma.

Ljudi koji kategorički poriču postojanje bilo kojeg drugog postojanja osim fizičkog, nemaju drugi dokaz sem činjenice da sve što oni mogu da primete, vide ili otkriju, samo je fizičko postojanje. Međutim, to je nešto sasvim normalno ili nešto što se i može očekivati pošto se mi nalazimo „usred“ fizičkog postojanja. Znači, sve što možemo da osetimo, vidimo ili primetimo, neizostavno mora da bude vezano uz fizičko postojanje. Tako na primer, ako čovek zaroni u vodu, sem vode oko sebe on ništa drugo ne može da oseti i ako iznad njega postoji otvoren prostor bez vode. Sve ono što vidi i primeti može da vidi i primeti samo kroz vodu.

Pored toga, fizička dimenzija postojanja je dimenzija oblika ili pojava koje u sebi nose skrivenu sustinu. Nju nije lako otkriti. Zato i postoje razne naučne discipline koje to neprestano pokusavaju ili istrazuju, tako da mi nikad nemamo potpunu vec, uvek delimicnu ili ogranicenu percepciju i spoznanju fizickog postojanja. Sama ta cinjenica ukazuje na to da je opsti pojam postojanja kompleksniji od fizicke dimenzije, odnosno da se ne moze svesti samo na nju i njene zakonitosti.

Ukoliko se odlučimo da posmatramo fizičku dimenziju kao jednu samu i nezavisnu celinu, namecu se pitanja: Šta u prvom redu započinje fizičku dimenziju pošto njena analiza ukazuje na nužnost interakcije komplementarnih suprotnosti da bi nastala aktivnost? Po toj zakonitosti i fizička dimenzija, kao jedna celina, takođe mora imati svoju suprotnost ili razliku s kojom se nalazi u interakciji. Nije li svest ili nefizička dimenzija upravo takva suprotnost ili razlika pojavnom ili fizičkom?

Alan Landsburg u knjizi „U potrazi za neobičnim pojavama“ piše: „Kroz godine parapsihologija je pokazala da je nefizički element u ljudima stavrnost a ne samo želja ili iluzija.“

Dr J. B. Rajn takođe kaže: „Možemo sa sigurnošću zaključiti da ima nešto delotvorno u ljudima što prevazilazi fizičke zakonitosti, pa prema tome, po definiciji, predstavlja duhovne zakonitosti. Vasiona je onda nešto što ostavlja mogućnost da se bude religiozan.“

Ukoliko se samo kroz materiju i energiju (fizičku dimenziju) nastoji shvatiti i objasniti suština postojanja nikada se neće stići do zadovoljavajućeg odgovora. Adekvatan odgovor se može dobiti tek onda kada analiza postojanja u sebe uključi svest, odnosno prihvati mogućnost postojanja nefizičkog entiteta ili dimenzije koja se nalazi u suptilnoj interakciji s fizičkom.


Kamenko reče: april 14, 2011 u 7:44 am

Sofiji 6,
Razmišljam, pa još kada malo bolje promislim shvatim da smo zaista jedinstveni u Kosmosu, Svemiru, Vaseljeni. Posebno Vi Sofja sa svojom filozofijom i željom da prodrete u egzistencijalne tajne i probleme kao i ja i svi mi koji sa zebnjom očekujemo bolje dane i srećniji život koji je izgleda jednom, izgubljen za uvek.
Kada bi sedeli, živeli, na jednoj strani ove naše planete i gledali u jednom pravcu, smeru, videli bismo i zaključivali na isti način. Ja sam uvek bio za avangardno tumačenje svih pogleda na život. Predlagao sam da dečica u školi i katedra pedagoga, učitelja, budu na istoj strani. Ne vizavi. I da svi misle na isti način usmereno u jedno smeru, cilju, i da ne oponiraju jedno drugome tek da bi se nešto kontriralo. I da svi đaci još na početku školske godine dobiju petice, najbolje ocene, pa da onda brane to stečeno pravo, i opravdaju poverenje i stečeni kredit. Bolja bi to škola bila od ove sada, kao i od one makarenkove. To će jednom biti škola budućnosti a ne nadmudrivanja. Tada će se sve tajne pre saznati i biće bolje svima. Ovako ostaje mi da razmišljam da je sve ovo samo projekcija, izokrenuta slika boljeg života. I nedosanjani san.
Usnuli Kamenko
———–
sofija6 reče: april 14, 2011 u 10:28 am

Kamenko, hvala za komentar. S razlogom je sve je s unikatno u fizickoj dimenziji.  Razlike imaju svrhu. One omogucavaju uocavanje i poredjenje koje stimulise  refleksiju preko koje se dostize visi stepen spoznavanja ili razumevanja.

Lepo je i korisno imati san posto nas pokrece da stvaramo nesto novo, progresivnije. Medjutim, i tu je potreban izvestan balans. Ko zivi samo u snu nije dovoljno budan da u potpunosti dozivi i shvati egzistenciju, jer ona obuhvata oba elementa. Tek kada smo u stanju da integrisemo san s javom dobijamo adekvatan uvid da poboljsavamo ono sto imamo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s