Savez individualnosti

                                        3

Univerzum se sastoji od nezamislivo velikog mnostva razlicitih nebeskih tela. Iako su sva ta tela naizgled izdvojena i nezavisna jedna od drugih, to ipak nije tako. Izmedju njih postoji stalna interakcija koja ih stavlja u medjusobno zavisan i uslovljen odnos. Time univerzum dobija karakteristiku dinamicnog sistema koji se neprestano menja ili razvija.

Ono sto fascinira, to je uskladjenost interakcije kojom nebeska tela odrzavaju jedno drugo i sam sistem. Takav visok stepen organizovanosti i uredjenosti ne moze biti zasnovan na bezumnoj slucajnosti vec, u osnovi mora sadrzati svesnu ili iteligentnu sustinu.

Dovoljno je poci od nase planete. Na planeti Zemlji postoji lanac uslovljenosti između svih živih i neživih bića. Dobar primer je lanac ishrane, stvaranje kiseonika, kao i mnoge druge pojave. Svako živo i neživo biće ima odredjenu funkciju u odrzanju planete, pa je time znacajno i za medjusobni opstanak.

Isto tako, planeta Zemlja ima svoj određeni značaj i funkciju u interakciji sa Suncem, kao i svim planetama sunčevog sistema. Dok Sunčev sistem, kao jedna celina, ima određeno mesto i značaj u okviru galaksije, odnosno galaksija i ostalih nebeskih tela s kojima sacinjava univerzum.

Zakonitost saveza individualnosti u jednoj celini ili sistemu odnosi se na apsolutno sve, ili svaki oblik i pojavu. Ili, kako se to obično kaže: “Kako u makro tako i u mikro.” Princip je potpuno isti i za najveći i za najmanji oblik. Za primer se moze uzeti ljudsko telo. Iako telo svakog čoveka predstavlja jedan oblik ili jednu celinu, ono se sastoji od velikog broja razlika ili individualnosti, kao na primer, glava, ruke, noge, srce, pluća, jetra, bubrezi, itd.

Svaki od tih organa u sebi, takodje, sadrži daljnje razlike u interakciji u vidu celija, molekula i atoma. Nezavisan razvoj individualnosti je samo privid. One podlezu zakonitostima razvoja celine tako sto svaka individualnost ima odredjenu funkciju u ocuvanju i odrzanju celog organizma. Nista nije bazirano na proizvoljnosti i slucaju, vec visokom stepenu reda i organizovanosti.

Medjutim, da bi se to shvatilo neophodno je razumeti zakonitost funkcionisanja celine. Ukoliko se ostaje samo na razumevanju izdvojenih, parcijalnih delova tada sve izgleda nepovezano ili kao igra slucaja. Kada se govori o kompleksnom sistemu, kao sto je univerzum, onda je razumljivo zbog cega je doslo do zablude da je on nastao i da se odrzava igrom slucaja.

Kod Australijskih Aboridžana, kao i Američkih Indijanca, je zastupljeno mišljenje da svako biće ima ulogu u održavanju života drugog bića i da se zato sve što postoji nalazi u uzajamnoj povezanosti, zavisnosti i uslovljenosti. Novijim naučnim otkrićima takvo verovanje se zaista i potvrđuje.

Tako na primer, naučnici tvrde da dvoje ljudi koji sede u istoj prostoriji razmenu gasove i vodenu paru u roku od 30 min. što je i navelo astrofizičara i kosmologa Brian Swimme da izjavi: “What science has discovered is a profound interconnection; we are just embedded in one amazing web.’’

Ono sto je nauka otkrila je duboka medjusobna povezanost; mi smo jednostavno upleteni u jednu neverovatnu mrezu.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s